Dinó Park
 Árjegyzék
 
Rendezvények
 
nyomozás
Letölthető füzet
A Vadaspark 2009-től napjainkig
Budakeszi Vadaspark – „Testközelben” a természettel
 
A Budakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Alapítója a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje, és célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be 60 faj 200 egyedét, az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot.
 
A Budakeszi Vadaspark az elmúlt egy évtizedben gyökeres változáson ment keresztül; mára szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát. 2015. májusában vehette birtokba a „kisközönség” a Makk Kuckó tematikus játszóteret, amely egyedülálló módon mutatja be az erdőt, mint mikrokozmoszt a gyermekeknek (szarvasbogár hinta, cincér hinta, stilizált makk mászóka).

 
 
 
 
 
 
 
2016. tavaszán a Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött Budakeszi Kalandpark Tanösvénye, ahol nem csak aktív élménnyel, hanem hasznos tudással is gazdagodnak a kalandpark vendégei. A két tanösvény célja a madárbarát eszközök bemutatása, valamint a fatörzsek és lombkoronák élővilágának megismertetése. A kisebbek a Kalandpark B pályáján haladva megismerkedhetnek Pele Pali történetével, a nagyobbak pedig a D pályán tudhatnak meg rengeteg érdekességet a madarak világából. Így nem csak ügyességüket próbálhatják ki, de játszva tanulhatnak a hazánkban élő madarakról, és fafajtákról is. A két tanösvény összesen 23 madárfajról és 3 hazánkban élő pelefajról nyújt információkat, szemléltetve 8 mesterséges költőládát is.
 
 
A gyermekek közvetlen, élményben gazdag természeti nevelésére nyújt újabb játékos megoldást a Budakeszi Vadaspark Interaktív Tanösvénye, amely e héttől minden látogató számára elérhető. A tanösvény a vadaspark már meglévő útvonalaihoz és állatkifutóihoz kapcsolódva biztosít még informatívabb kikapcsolódást, és a könnyed agytornán kívül a legtöbb érzékszervet és testrészt is megdolgoztatja.
 
 
A Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a kis- és nagykorú látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. Az alapításkor kitűzött célt mindvégig szem előtt tartva a Budakeszi Vadaspark az elmúlt évtizedben gyökeres változásokon ment keresztül: mára, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát.
 
 
Mivel a legkisebbek természeti nevelését nem lehet elég korán kezdeni, a természetvédelmi és közjóléti fejlesztéseink mellett a környezeti oktatás is nagy hangsúllyal van jelen mindennapos tevékenységünkben; miként a vadasparkot alapító Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységében is. Az április végén átadott, a Budakeszi Kalandparkban található madártani tanösvényünk után most egy újabb integrált megoldással hozzuk közelebb a látogatókhoz az állat- és növényvilágot. Interaktív Tanösvényünk érdekes és izgalmas módon kalauzolja körbe a látogatókat a vadasparkban, az állatok kifutói mellett található állomások más és más megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak. Ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Fejlesztési Bank 6,3 millió forintos támogatását az Interaktív Tanösvény létrejöttében” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

 
A számos játékos fejtörő és kihívás mellett az interaktivitást erősíti még a négy helyen található, úgynevezett Hangos tábla is, amelyekkel a közelben lévő, ám a vadonban ritkán hallható állatok hangjait lehet lejátszani, illetve a nyomsatírozóval ellátott Nyomgyűjtő füzet is, aminek köszönhetően az élmény hazavihetővé válik. Zsírkrétás satírozással kirajzolódik, hogy néz ki többek között egy róka, egy dámszarvas, vagy épp egy vaddisznó nyoma a földön. A füzet minden nyomsatírozóhoz tartozó fajról tartalmaz egy kisebb leírást, egy színezőt és különböző fejtörőket is, nem utolsósorban pedig a kalandozás állomásai is rögzíthetőek benne.

 
 
 
 
 
A látogatókat a Kalandpark Tanösvényen korábban megismert Pele Pali vezeti állomásról állomásra, ahol többek között:
  • megleshetik az itatóra járó madárkákat, míg a közelben lévő információs táblák
  • további érdekességeket árulnak el róluk,
  • valódi szarvakat és agancsokat tapinthatnak,
  • az ugrópályán „összemérhetik" ügyességüket az állatvilág bajnokaival,
  • a memóriatáblán különböző növények és állatok képét kutathatják,
  • továbbá egyebek mellett megcsodálhatják a levegő kicsi és nagy urait összesen hét madárfaj felfüggesztett, növekvő sorrendben elhelyezett, méretarányos sziluettjeinek köszönhetően.

Az Interaktív Tanösvény felejthetetlen kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így igazi családi kikapcsolódásban lehet részük azoknak, akik csodálatos erdei környezetben, tartalmasan szeretnének eltölteni egy napot. A nyári hőségben a Budakeszi Vadaspark dús lombjai nyújtanak hűs árnyékot az interaktív játékra invitált látogatóknak. 
 
 

 
 
Számos egyéb népszerű programmal várja a vadaspark a látogatókat, többek között megtalálható a programkínálatban a Kisállatsuli, a muflon-, és dámszarvas simogató, a tematikus szakvezetések, éjszakai szakvezetés, erdei iskola, nyári tábor, vagy éppen a különleges születésnapi program is. Így ma már elmondhatjuk, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály számára tartalmas egész napos programot, kikapcsolódást, a játszva tanulás élményét tudja nyújtani a Budakeszi Vadaspark az év minden napján.
 
 
 
Oldal nyomtatása