Dinó Park
 Árjegyzék
 
Rendezvények
 
nyomozás
Letölthető füzet
Pátyon maradt a gólya
A Magyar Madártani Egyesület szakembere szerint minden évben több gólya dönt úgy, nem vág neki az irdatlanul hosszú útnak Afrikába, inkább megpróbál áttelelni Magyarországon.
Rengetegen hívták a Budakeszi Vadasparkot a napokban Pátyról, miszerint – ez idő tájt meglehetősen szokatlanul – egy látszólag egészséges, röpképes fehér gólya a legnagyobb nyugalomban jár-kel a településen, mi ilyenkor a teendő. A pátyiak – szívet melengető módon – egy emberként fogtak össze a madár megmentéséért, mi pedig felvettük a kapcsolatot Kocsis Zsuzsannával, a Magyar Madártani Egyesület szakemberével, aki szerint semmiképpen sem kéne ezt az egészséges állatot megpróbálni befogni. „Több mint tíz évről vannak már visszajelzéseink, hogy Magyarországon – az enyhülő időjárás következtében - rendszeresen telelnek át gólyák - általában 10-15, de volt olyan év, hogy 30 egyed is megpróbálkozott ezzel a módszerrel, ami érthető, ha belegondolunk a másik választási lehetőségbe: közel húszezer kilométeres, fárasztó, veszélyekkel övezett út az afrikai telelőhelyig, majd onnan tavasszal vissza.”
 
 
Bár a gólyák a mesékben nagy békaevők, a valóságban szinte mindent megesznek, ami élőhelyükön eléjük kerül. „A kétéltűeken kívül, nagyon sokféle rovart, kisemlősöket, hüllőket, kisebb halakat fogyasztanak, gyakorlatilag mindent, amit el tudnak kapni és egyben le tudnak nyelni, mivel a gólya csőre nem alkalmas a zsákmány falatokra tépésére.” – mondja Kocsis Zsuzsanna.
 
Enyhe télen nincs gond, hiszen – bár szűkül – marad választék, így folyamatosan találhat a gólya eleséget, de keményebb teleken, amikor nagy hó esik le, és tartósan megmarad, a természetes élelemforrások elapadásával szinte biztosan elpusztul. Ilyenkor számíthat sokat az emberi segítség. „Szerencsére a gólyák közel állnak hozzánk emberekhez, és mint ahogy Pátyon is történt, általában összefognak a „megmentéséért”. – mondja Zsuzsanna – „A pátyi gólya pedig, mintha csak tudná, hogy nem kell félnie, kihasználja a település adta lehetőségeket: amikor a napokban megnéztem, éppen egy diófa ültetvényben dolgozó árokásó gép nyomában találtam: a munkásoktól 10-15 méterre csemegézett a frissen kiforgatott földben giliszták, pajorok, lárvák után kutatva és láthatóan tökéletes egészségnek örvendett.”
 
 
Mivel a gólya egyébként jól tűri a hideget – és nagyon okosan meg is találja a némi meleget adó helyeket – példáula házak kéményei –, egészséges madár befogásával semmiképp ne próbálkozzunk, ezzel több kárt okozhatunk, mint hasznot. A segítség az etetés lehet: a madár szeme láttára helyezzünk ki élelmet számára – így nem kutya, macska vagy más látogató eszi meg –, a gólya pedig nagyon hamar rájön, hogy a kedveskedés neki szól és hamarosan várni is fog minket!
 
Gólya menü:
apróhal - 10 cm-nél nem szélesebb vagy darabokra vágva
állati belsőség, szárnyasmáj, zúza, farhát (feldarabolva), húscsíkok
tenyészetből napos csibe, egér, patkánytetem
2014.11.25. 09:32
nyomtatás