Dinó Park
 Árjegyzék
 
Rendezvények
 
nyomozás
Letölthető füzet
„Madárbarát kert” tanösvény nyílik a Budakeszi Vadasparkban
A Budakeszi Vadaspark a Madarak és Fák Napja alkalmából újabb attrakciót bocsát a látogatók rendelkezésére: a „Madárbarát kert” tanösvényt május 13-án lehet először kipróbálni, de a szombati programkavalkád egyéb izgalmakat is rejt. A programokon való részvétel a vadasparki belépő árán felül természetesen ingyenes. 
A Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a kis- és nagykorú látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat; hogy interaktív és játékos módon hozza még közelebb a legfiatalabbakhoz a természetet és a környezettudatos gondolkodást. A vadaspark munkatársai a Madarak és Fák Napja apropóján, tollas barátaink megvédése érdekében, „maradandóbb” attrakcióval is készültek a nagy népszerűségnek örvendő, ismeretterjesztő programelemeken kívül.
 
 
 

A szombaton nyíló „Madárbarát kert” tanösvényünkön bemutatjuk a leggyakoribb, leghasznosabb madárbarát eszközöket és a látogatóink a madáritatás és madáretetés, valamint a madárodúk kihelyezésének legfontosabb tudnivalóival is megismerkedhetnek. Célunk, hogy a Madárbarát kertet végigjárók olyan hasznos trükköket és módszereket leshessenek el, amit otthon is könnyedén tudnak alkalmazni, hogy élhető környezetet teremthessenek a kertjeink madárvilágának. A Madárbarát kert részeként még egy látványodút is kihelyeztünk, ahol, reményeink szerint, a beköltöző és ott fészket építő énekesmadár mindennapi életébe is betekintést nyerhetünk majd” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.
 
 

A tanösvény az egyéb olyan állatok megtelepedését elősegítő eszközöket is szemlélteti (süngarázs, darázsgarázs, lepkekert), amik szinte bármelyik kertben előfordulhatnak. 

A „Madárbarát tanösvény” mellett továbbá kialakítottak egy hüllőbarát sziklakertet is: a talajba fektetett, különféle méretű csövek megfelelő búvóhelyet, egyben létfontosságú telelő járatokat biztosítanak a hüllők számára. Ha pedig kellő napfény éri, a szikla felülete ideális napozóhellyé válhat a Budakeszi Vadasparkban felbukkanó gyíkoknak, siklóknak és az egyéb erdei hüllő- és kétéltű fajoknak. (A Pilisi Parkerdő Zrt. online is elérhető kiadványában pedig megnézhetjük, hogy milyen kétéltű- és hüllőfajok találhatóak például a Budai-hegységben.) 
 
 

Amennyiben valaki adója 1%-ával szeretné támogatni a Budakeszi Vadaspark tevékenységét és állatait, tágabb értelemben véve pedig a hazai környezetvédelem ügyét, az a Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. 18677416-2-13-as adószámán teheti meg.
 
 
 
A Madarak és Fák Napja részletes programkínálata: 

10:00-16:00 – „Szelídek és vadak” előadás (Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület)
10:00-16:00 – Madárgyűrűzési bemutatók
10:00 – Mosómedve látványetetés
11:00 – Róka látványetetés
12:00 – Állatijó Bemutató a színpadon
13:00 – Aranysakál látványetetés
14:00 – Állatijó Bemutató a színpadon
15:00 – Kisragadozó látványetetés
2017.05.10. 22:08
nyomtatás