Dinó Park
 Árjegyzék
 
Rendezvények
 
nyomozás
Letölthető füzet
Picinke híradó!
A Vadaspark fészekodú híradója idén kicsit megkésett – nem csoda, hiszen épp a tervbe vett első tavaszi ellenőrzés napján április kicsit megbolondult  és kukucskálás helyett kénytelen voltam hólapátolásba fogni… 
 
 
Azt hittem szomorú látvány vár majd két héttel a télies tavaszi napok után, de nagy örömmel láttam, hogy bérlőink igencsak edzett lakók, úgy tűnik meg se kottyant nekik a korábbi hideg időjárás.
 
Három házikóba mezei verebek költöztek és mindháromban makkegészséges már szárnypróbálgató fiókákat találtam. Nem volt más dolgom mint sok szerencsét kívánni nekik önálló felnőtt életükhöz. 
 
 
Cinegéék háza táján talán kicsit óvatosabbak voltak a szülők a  gyerekvállalásban a 12-14 tojásos fészekaljak helyett idén a 6-10-es a bűvös szám. 
 
 
És hogy ki mikor döntött a családalapításról? Vannak akik habozás nélkül „fejest” ugrottak  a „házasságba’, náluk már tollasodó buksik csücsültek a fészekben
 
 
míg a megfontoltabbaknál még csak pár napos vaksikák „pislogtak” – már amennyire ezekkel a gülü szemekkel pislogni lehet…. 
 
 
Egy fészekaljban nagy különbség lehet az elsőnek kikelt és a legfiatalabb vakarcs között – mintha nem is tesók lennének. 
 
 
A korosabb picinkéket váratlan megrázkódtatás érte: egy hatalmas bár puha  kézbe kerültek, majd a fészekben újra meglapulva már egy csinos gyűrű díszelgett a lábukon. Ez az odúkukucskáló ugyanis túlságosan kíváncsi és szeretné tudni, merre járnak majd felnőtt korukban. 
 
 
Van ám akinél már sikerült a nyomkövetés: egy tavaly itt gyűrűzött fiókával idén télen a Telki erdőszélen rendezett gyűrűző bemutatón találkoztam! Úgy látszik egy kis felfedezőútra indult…
 
A csak áprilisban hazaérkező örvös légykapók még csak a tojásrakásnál tartanak.
 
 
No majd legközelebb megnézzük az utódokat!
 
 
Bár lakóparkunk tavaly óta igencsak kibővült, szárnyas bérlőkben nincs hiány – minden odúnk foglalt továbbra is. Gyertek el a Vadasparkba és figyeljétek  meg a nyüzsgő madárszülők munkáját  - ilyenkor nincs pihenés számukra! 
 
 
És ha nemcsak a szárnyas apróságok érdekelnek, vannak ám más kicsinyek is itt: ismét bővült a vaddisznó konda - 2 napos vadmalackák nyúzzák a nagyobbakat! 
 
 
 
 
 
Írta, fotók: Kocsis Zsuzsanna (MME)
 
2017.05.10. 22:23
nyomtatás