Dinó Park
 Árjegyzék
 
Rendezvények
 
nyomozás
Letölthető füzet
Odú-Adó - friss hírek!
Azaz mi újság  nyár kezdetén a Budakeszi Vadaspark madaras lakóparkjában?  
Mezei verébéknél már május elején kirepültek a fiókák, így a gyanútlan odúleső azt hiheti hogy június elején üres „csuri”fészkeket talál. Könnyű becsapódni, mert a verebek valóságos szalmavárat készítenek azaz tetőtől-talpig kibélelik az odújukat, így abba belelátni csak „röntgen-szemekkel” lehetne. :) 
 
 

 

Így hát marad az óvatos tapogatózás és hűha!  a kis puha testecskék az ujjam alatt bizonyítják, hogy a verébszülők korántsem tétlenkedtek és immár második fészekaljukat nevelik!

 

A szén- és kékcinege lakóknál vegyes a társaság: van ahol az üres fészek árválkodik – mutatva, hogy sikeres volt a fiókanevelés, de van ahol még javában tátognak a porontyok.

 

 

Úgy tűnik az áprilisi tél miatt nem zápultak meg  a tojások, de kiköltésük továbbtartott mint máskor: két hét után szoktak megpattanni a tojáshéjak cinegééknél, de most találtam olyan fészekaljat, amiben a hat kék cinke fióka még csak „siheder” korban volt, pedig már május elején rendben lerakva sorakozott a hat pöttyös tojás.

 

 

Néhány helyen pedig emeletes lakás lett a madárházból:  kit zavar a kiürült cinegefészek – gondolták az örvös légykapók és késedelem nélkül rárakták a saját száraz fűből takarosan összefont fészküket. Így a buzgó mamák még csak a tojás tojásnál és kotlásnál tartanak… - egyikük hajlandó volt modellt állni egy gyors fotóhoz, na de aztán elég volt a zavarásból!

 

 

Ám  ahol a szemfüles légykapó pár üres odút talált és gyorsan kezdhette a költést – no ott már anyányi tollas fiókák izegnek-mozognak a fészekben és nincs megállás a szülőknek, mert feneketlenek a tollas kis bendők!

 

 

 

 

Kérem szépen nincs itt valami tévedés? Ezek a fiókák nem is hasonlítanak a szüleikre! Nem ám, mert vannak olyan madárfajok, ahol a Természet rejtőszínű tollruhával is ellátja a kicsiket - így a kirepülésük után még egy kicsit több az esélyük rá, hogy elkerüljék a ragadozók éhes szemét… 

 

 

Ragadozók bizony – pont légykapó szülők izgatott csettegése, repkedése hívta fel a figyelmem egyre!

Az erdei sikló láb nélkül is félelmetesen ügyesen mászik fára, meg bele a fészekodúba…de mielőtt megátkoznánk, neki is enni kell és nem tehet róla, hogy nem szereti a salátát! 

 

 

Végül pedig jöjjön a nagy ATTRAKCIÓ!!! Évek óta remélem, hogy találkozom velük és bemutathatom az olvasóknak a Vadaspark „éjszakai lovagjait”, azaz Pele Pali hús-vér társait!

Hát íme! Idén először két odúban is nagy pelét találtam!!! Az üres cinegefészeknél nincs jobb ágy egy kis nappali alvásra, bár holmi kíváncsi odúlesők megzavarhatják az ember azaz a pele nyugalmát. Az egyik sértetten pislogott rám, a másik viszont éppen csak kikukkantott bozontos farka alól, de nem hagyta zavartatni magát. 

 

 

 

Frissítő alvást, bagolymentes éjszakai portyázást kívántam nekik és – mert bevallom telhetetlen vagyok és mert tudom, hogy szaporodási időszakuk kezdődik –sok egészséges kölyköt, akiket hol máshol kéne nevelni mint a Vadaspark lakóparkjában! 

Meglátjuk a legközelebbi kiadásban! (Kocsis Zsuzsanna - MME)
 

2017.06.20. 18:58
nyomtatás