Rendezvények
 
nyomozás
Letölthető füzet
Hírlevél
Név:

E-mail:

Madarak
Pusztai sas (Aquila [rapax] nipalensis – Steppe eagle)
Európa keleti részén, Ázsia sztyeppvidékén költ. Telelni Irak és Irán irányában Szudánig vonul. A sík, fátlan vidéket kedveli. Elsősorban ürgéket eszik, más rágcsálókat és madarakat csak kisebb számban fogyaszt. A tojó ágakból a földre építi fészkét. A fészekalja 2 tojásból áll, melyen 45 napig kotlik. A kikelt fiókák még 60 napig a fészekben tartózkodnak, táplálásukban mindkét szülő részt vesz. Viselkedésükre fióka korukban a káinizmus jellemző. Magyarországon csak kisszámú hitelesített előfordulása ismert.
 
Egerészölyv (Buteo buteo – Common buzzard)
Az egerészölyv a madarak (Aves) osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. Kerítéskarókon vagy oszlopokon ül, illetve a felszálló légáramlatokon kering. Nyávogáshoz hasonló kiáltásokat hallat. Fákra vagy sziklapárkányra gallyakból építi fészkét. Általában az előző évi, maga építette fészkét használja újra. Miután mindig kijavítja vagy megmagasítja, idővel fél méter magas, akár 80 cm átmérőjű várak is létrejöhetnek. Az ölyvek száma is erősen függ a pockok, egerek számától. A költés alatt és a következő néhány napban a hím hordja a táplálékot a fészekhez. Amikor a fiókák első fedőtollai kibújnak, mindkét szülő vadászni indul.
 
Macskabagoly (Strix aluco – Tawny owl)
A macskabagoly a madarak osztályának a bagolyalakúak rendjéhez, a bagolyfélék családjához tartózó faj. Nevét alkonyatkor hallható, erőteljes, nyávogásra emlékeztető hangjáról kapta. Erdőkben, megművelt területeken, nagyvárosokban egyaránt előfordul. Monogám faj, a párok élethosszig kitartanak egymás mellett. Kevés esetben azonban megfigyeltek poligámiát is. A legváltozatosabb helyeken fészkel: faodvakban, kéményekben, templomtornyokban, varjúfészkekben. A költésben és a fiókák felnevelésében mindkét szülő szerepet vállal.
 
Szarka (Pica pica – Common magpie)
Előszeretettel gyűjti össze fészkébe a fényes, csillogó tárgyakat, ezért a népi folklórban mint „tolvaj szarka” él. Megtanítható az emberi beszéd utánzására. Az egyetlen madár, amelyről tudott, hogy képes felismerni magát a tükörben, amit a fejlett éntudat jelének tartanak.
 
Holló (Corvus corax – Raven)
A közönséges holló több ezer éve él együtt az emberrel. Olyannyira alkalmazkodott, hogy számos területen mint kártevőt tartják nyilván. Alkalmazkodásának sikerességét mindenevő életmódjának köszönheti. A természetben a legfőbb táplálékát a gabonamagvak, bogyók, gyümölcsök és apró állatok jelentik, de hihetetlenül ügyesnek bizonyult egyéb opportunista táplálékszerzési módokban is. Minden alkalmat megragad a táplálék megszerzésére, legyen az akár döglött állat, rovar vagy konyhai hulladék.
 
Tőkés réce (Anas platyrhynchos – Mallard)
Egész Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében a leggyakoribb récefaj. A házi kacsa őse. Tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Nem tud teljesen a víz alá bukni, ezért a madár hátsó része kiemelkedik a vízből. Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Vadászható vízi vad.
 
Fácán (Phasianus colchicus – Pheasant)
A fácán a madarak osztályának tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozó faj. Hímjét kakasnak, nőstényét tyúknak, fiataljait csirkéknek nevezzük. A nőivarú fiatalok a jércék. Gyommagvakkal és ízeltlábúakkal táplálkozik. Az éjjelt – különösen a havas teleken – szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében már a múlt század elején is nagy volt a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácántenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket.
 
Örvös galamb (Columba palumbus – Common wood-pigeon)
Az örvös galamb a madarak osztályának galambalakúak rendjéhez és a galambfélék családjához tartozó faj. A költési időn kívül nagy csapatokban él. Gyom-, gabonamagvakkal és a tölgy makkjával táplálkozik. Megfelelő körülmények között állandó, de rövid távra vonul.
 
 
Oldal nyomtatása